Козунак
Сладкиши, Други сладки печива

Необходими продукти:

650 г брашно София Мел за Козунак
230 мл топло прясно мляко
4 яйца и 1 за намазване
180 г захар
10 г суха мая
50 г разтопено масло
50 мл олио
кората на 1 лимон
сушени плодове
бадеми или други ядки
няколко лъжици кристална захар

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко с 1 лъжица от захарта. След като шупне се добавят яйцата, захарта, маслото и олиото. Разбърква се добре и се прибавя брашното. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя на топло да втаса за около 2 часа. След втасването се прибавя настърганата кора от лимона и се премесва още веднъж с намазнени ръце. 

Оформят се 3 фитила, които се сплитат на плитка, а после се свива венец. На различни места се поставят с натиск сушените плодове и бадемите. Тестото се оставя за още 30 минути на топло да почине, намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захар.

Козунакът се пече в незагрята фурна на 170 градуса за около 40 минути или докато придобие златист цвят.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.02.2016

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.