Баница с тиква
Баница, Други сладки печива

Необходими продукти:

350 г Брашно София Мел Баница
10 г Сол
120 г Слънчогледово олио - /от което 20 г за тестото/, останалото е за разточване и поръсване на кората.*
180 ml Вода /приблизително/
600 г Тиква
100-150 г Орехи
5 г Канела
50-60 г Грис
300 г Захар

От тези съставки приготвяме 4 кори за баница по около 140 г
* За поръсване на кората, преди да поставите пълнежа може да използвате, както слънчогледово олио, така и масло, маргарин или комбинации от тези мазнини.

Начин на приготвяне:

1.Пресейте брашното в купа.
2. Добавете солта и олиото.
3.Добавете водата и започнете да месите, с ръка или дървена лъжица.
4. Когато сместа стане много гъста, поръсете готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да се месите с ръце. Месенето продължава до получаването на хубаво гладко тесто.
/Тестото може да се замеси и с миксер/.
5. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почива за около 5 min, след което го разделете на 4 топки.
6.Така оформените топчици намажете с олио и оставете да почиват за около 15-20 min.
7. Всяка топка разточете на „питка“. Питките намажете обилно с олио и оставете да почиват за около 30-40 min.
8. Отлежалите питки разточете с точилка. Придърпайте разточения лист с намазнени ръце към краищата на плота, много внимателно, за да се изтъни достатъчно добре.
9. От готовия лист премахнете дебелите крайчета, след което оформете на правоъгълник и се поръсете с мазнина
След това разпределте плънката.

Плънка с тиква и орехи -
Плънката може да приготвите по два начина:
със сурова тиква – рендосвате тиквата, след това към нея прибавете захар, канела, грис и орехи. Разбъркайте добре и използвайте.
Със „задушена“ тиква – рендосайте тиквата на едро ренде. След това към нея прибавете захар, канела, 2-3 лъжици олио и задушете под капак докато омекне. След като изстине, добавете грис и орехи. Разбъркайте добре и използвайте.

10. Печете в предварително загрята фурна на 200 ˚С -210 ˚С за около 25-35 min, като преди това намажете с мазнина или разбити яйца/ към тях може да добавите вода или мляко/. Времето на изпичане зависи от големината на баницата.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.11.2023

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.