Шоко торта с банани Торти

Необходими продукти:

За блатовете:
150 г брашно София Мел Екстра
2 бр яйца на стайна температура
120 г захар
70 мл олио
100 мл гъст айран
100 г натрошени ядки - лешници или орехи
2 с.л. какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
600 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр яйца на стайна температура
3 с.л. нишесте
50 г тъмен шоколад
200 мл сладкарска сметана
1 банан

За украса:
Шоколадов ганаш:
50 г тъмен шоколад и 30 мл течна неподсладена сметана, лешници

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блатовете:
Яйцата и захарта се разбъркват много добре и се добавя айрана и олиото. Смесват се отделно сухите съставки – брашно, сода, бакпулвер и какао. Добавя се яйчената смес към тях и се бърка до гладкост. Накрая се прибавят и смлените лешници. Получената смес се дели на две части. Пече се във форма с махащи се стени върху хартия за печене в загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути (до готовост). Добре е двата блата да се изпекат по отделно, за да се получат с равна големина. Ако формата за печене е с диаметър 20-22 см, от посоченото количество тесто се получават 3 блата.

Кремът:
Приготвя се по време на печенето на блатовете. Сметаната се разбива и се оставя в хладилника. Прясното мляко и захарта се слагат на котлона. Яйцата с 1 с.л. от захарта, 2 с.л. студено прясно мляко и нишестето се разбъркват. Когато прясното мляко заври, се маха от котлона и при постоянно бъркане се добавят яйцата на тънка струйка. Сместа се връща и се бърка непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти – не повече от 1-2 минути. Кремът се разделя, както следва: 2/3 се оставят за намазване между блатовете, 1/3 се отделя с натрошен шоколад. Разбърква се добре и се оставя да изстине. Към по- голямата част от изстудения яйчен крем се добавя разбитата сметана, като се бърка леко с шпатула.

След като кремът и блатовете са готови, започва сглобяването на тортата.: В подходящ поднос се полага първият блат. Върху него се разпределя част от сметановия крем и отгоре се нареждат парченца банан. Покрива се с втория блат и отново се слагат крем и резени банан. Захлупва се с третия блат и цялата торта се намазва с 1/3-та шоколадов крем. Оставя се в хладилника да стегне за около 30 минути.

Украсата:
Приготвя се шоколадов ганаш като се затопли почти до кипване течната сметаната и гореща се излее върху настъргания шоколад. Разбърква се до получаването на хомогенна смес и се налива в пош с тънък накрайник. Тортата се украсява с шоколадовия ганаш и декорира с лешници. Оставя се в хладилник за 4-5 часа.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

21.01.2016

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.