Сладък хляб с извара за Сирни Заговезни
Хлябове, Други сладки печива

Необходими продукти:

500 г брашно „Класик „ или „Екстра“
200 мл прясно мляко/ топло/
50 г захар
10 г суха мая
50 г масло /разтопено/
2 яйца
7 г сол /1 чаена лъжица/

Плънка 1:
150 г беазсолна извара
100 г шоколадови капки
15 г -20 г брашно /1 с.л./
50 г захар
1 белтък

Плънка 2:
Конфитюр напр. от малини
Маково семе за декорация
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесваме хубаво топлото прясно мляко с маята, захарта, солта, маслото и яйцата.
Прибавяме брашното и омесваме меко тесто.
Оставяме да втасва около 1 час.
След това разделяме на 12 топки, които отново оставяме да втасват.
През това време приготвяме пълнежа от извара като хубаво смесваме всички изброени съставки.
Втасалите топки разточваме на питки с дебелина 5-6 мм. В 6 питки слагаме пълнеж от извара, а в 6 конфитюр.
Прегъваме като полумесец и с вилица притискаме краищата.
Една от питките с конфитюр, се оформя като топка.
Подреждат се в тавичка като цвете и се редуват от единия и другия пълнеж. В средата се поставя топчицата.
Втасва отново за 15 минути.
След това се намазва с разбит жълтък с малко вода.
Средата се наръсва с маково семе.
Пече се в предварително нагрята на 200 ˚С фурна за около 5 минути , след което температурата се намалява до 170-180 ˚С и се пече още 40 минути.
Готовата питка поръсваме с пудра захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

15.03.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.