Тиквеник с домашни кори
Сладкиши, Други сладки печива

Необходими продукти:

1 ч.ч.. = 220 мл

5ч.ч. брашно София Мел за "Баница"
2с.л. масло (със стайна температура)
1 яйце
2с.л. кисело мляко
1ч.л. сол
120мл. олио
120мл. вода
120мл. мляко
2с.л. оцет
нишесте

За плънка:
1ч.ч. захар
1ч.ч. орехи
канела
1кг. Тиква
100гр. масло

За заливка:
2 жълтъка + 2с.л. олио

Начин на приготвяне:

Тестото за тиквеника се приготвя, като в по-голяма купа смесите първо мокрите съставки. Добавете в купата маслото, яйцето, киселото мляко, оцета, водата, млякото, олиото и солта. Разбъркайте добре всички съставки и започнете да добавяте от брашното. Замесете меко, еластично тесто. Не трябва да лепне по ръцете или плота.

След това разделете тестото на 8 парчета, които оформете на топки. С помощта на нишестето разточете на малки питки всяко топче. Разделете питките една от друга с помощта на плик или хартия (за да не залепнат) и приберете в хладилника за 1 час, за да отпочинат. Може да ги оставите и за цяла нощ и чак на сутринта, да разточите корите.

Когато разточвате корите използвайте голямо количество нишесте, за да не слепват корите. Навийте на тънка точилка кората, като оставате малко парче от края й. Започнете да бутате точилката с въртеливи движения напред и назад, като плъзгате ръцете си настрани. След като развиете кората, навийте и от другата страна, като завъртате кората и разточвате във всички посоки.

Когато разточите голям и тънък лист – поръсете с рендосаната сурова тиква, обилно наръсете със захар, орехи, канела и поръсете с малко. Подвийте краищата на листа и навийте на руло. Навийте баницата и я наредете в голяма намазнена с масло тава.

Тиквеника се пече ниско във фурната на 180 градуса за около 50мин. или до готовност. Готовият и изстинал тиквеник се поръсва с пудра захар.

 

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

24.10.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.