Тирамису с домашни бишкоти
Сладкиши, Дребни сладки

Необходими продукти:

За бишкотите:
4 яйца
120 г фина бяла захар
10 г ванилова захар
130 г брашно София Мел Класик

За крема:
6 яйчни жълтъка
100 г захар
10 г ванилова захар
120 мл. вино марсала
400 г Маскарпоне
1 с. л. пудра захар
400 мл. млечна сметана

Начин на приготвяне:

Приготвяне на бишкотите:
Включете фурната да загрява на 180°С.
Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с пергаментова хартия.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците в голяма купа с половината захар на твърд крем и ги оставете настрани.
Разбийте жълтъците с останалата захар, докато изсветлеят и бъркалката на миксера започне да оставя трайни следи в сместа.
Изсипете разбитите жълтъци при белтъците и ги смесете, с помощта на силиконова шпатула.
Накрая пресейте брашното при яйцата и разбъркайте отново с шпатулата внимателно отдолу нагоре, като внимавате да не се губи от обема на яйцата.
Поставете тестото в найлонов сладкарски пош с кръгъл накрайник.
Шприцовайте бишкотите върху приготвените тави.
Поръсете тестото с пудра захар и печете в загрятата фурна на 180°С за 15 минути. Бишкотите трябва леко да порозовеят по повърхността.

Приготвяне на сладкиша:
Преди да започнете с крема, пригответе 500 мл. еспресо, за потапяне на бишкотите. Трябва да изстине напълно преди да го използвате. Овкусете го с 2 супени лъжици захар и 2 супени лъжици вино Марсала.
В подходяща купа смесете жълтъците, захарта, ваниловата захар и виното Марсала. Разбъркайте много добре и поставете купата на водна баня. Варете крема, като разбърквате непрекъснато с кухнеска тел, докато се сгъсти.
Махнете от водната баня и го оставете да изстине до стайна температура, преди да го използвате. Можете да поставите купата в по-голяма пълна с вода и лед, за да стане по-бързо охлаждането. Разбийте с миксер маскарпонето за минутка с пудрата захар. След това прибавете крема Сабайон, който сварихте на водна баня и разбъркъйте с кухненска тел, дакото стане гладък. Накрая разбийте сметаната на пухкав ефирен крем и прибавете и нея към крема, като смесвате с шпатула.
Потапяйте всяка бишкота в кафето и подредете на дъното на тавичка с диаметър 22х30 см.
Поставете и изравнете половината от крема и подредете и останалите бишкоти предварително напоени в кафето. Отгоре поставете и останалият крем, изравнете.
По желание можете да украсите Тирамисуто с крем от маскарпоне и сметана.
Преди да сервирате, поръсете обилно с натурално какао Тирамисуто.




Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

18.05.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.