Хляб с картофи
Хлябове

Необходими продукти:

660 г брашно София Мел Екстра
600 г картофи, предварително сварени и намачкани
около 120-150 мл от водата, в която сте варили картофите
2 пакетчета суха мая за хляб
около 120-150 мл топло мляко
4 с.л. масло на стайна температура
2 с.л. захар
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете картофите на кубчета. След това ги поставете в тенджера и ги покрийте с вода. Картофите трябва да се варят 15-20 минути, но внимавайте да не ги преварите.
2. След като сварите картофите, заделете 1/2 чаша от самата вода, в която са се варили. Намачкайте хубаво картофите.
3. В купа сложете маята и налейте топлото мляко, за да се разтвори. Оставете я така да престои 10-тина минути.
4. Към маята добавете смачканите картофи, заделената вода от варенето на картофите, разтопеното масло, захарта, солта и 4 чаши от брашното.
5. Най-добре е да използвате електрически миксер, с който да омесите сместа. Постепенно добавяйте и останалото количество брашно. Месете в миксера докато стане плътно тесто. Ще Ви отнеме от 8 до 10 минути.
6. Преместете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло, за да може да втаса. В рамките на 1 час трябва да удвои обема си.
7. След като тестото е втасало, се изважда от купата и се "удря" един път на кухненския плот. След което се разделя на 2 равни части.
8. Всяка една от половинките се омесва и оформя по желание. Може да използвате и от продълговатите форми за кекс, за да му предадете по-хубав вид. 
9. След оформяне, тестото се завива отново и остава на топло за още 30-тина минути, за да удвои обема си.
10. Намазва се с 1 с.л. разтопено масло.
11. Фурната се загрява на 190 градуса. Хляба се пече 20 минути, след което силата на печене се намалява до 170 градуса. Пече се още 20-25 минути. 
12. След като се отстрани от фурната, се напръсква леко с малко вода, покрива се с хавлиена кърпа, за да се задуши. След 3-4 минути може да се извади от формата.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

24.06.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.