Хляб с картофиХлябове

Необходими продукти:

660 г брашно София Мел Екстра
600 г картофи, предварително сварени и намачкани
около 120-150 мл от водата, в която сте варили картофите
2 пакетчета суха мая за хляб
около 120-150 мл топло мляко
4 с.л. масло на стайна температура
2 с.л. захар
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете картофите на кубчета. След това ги поставете в тенджера и ги покрийте с вода. Картофите трябва да се варят 15-20 минути, но внимавайте да не ги преварите.
2. След като сварите картофите, заделете 1/2 чаша от самата вода, в която са се варили. Намачкайте хубаво картофите.
3. В купа сложете маята и налейте топлото мляко, за да се разтвори. Оставете я така да престои 10-тина минути.
4. Към маята добавете смачканите картофи, заделената вода от варенето на картофите, разтопеното масло, захарта, солта и 4 чаши от брашното.
5. Най-добре е да използвате електрически миксер, с който да омесите сместа. Постепенно добавяйте и останалото количество брашно. Месете в миксера докато стане плътно тесто. Ще Ви отнеме от 8 до 10 минути.
6. Преместете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло, за да може да втаса. В рамките на 1 час трябва да удвои обема си.
7. След като тестото е втасало, се изважда от купата и се "удря" един път на кухненския плот. След което се разделя на 2 равни части.
8. Всяка една от половинките се омесва и оформя по желание. Може да използвате и от продълговатите форми за кекс, за да му предадете по-хубав вид. 
9. След оформяне, тестото се завива отново и остава на топло за още 30-тина минути, за да удвои обема си.
10. Намазва се с 1 с.л. разтопено масло.
11. Фурната се загрява на 190 градуса. Хляба се пече 20 минути, след което силата на печене се намалява до 170 градуса. Пече се още 20-25 минути. 
12. След като се отстрани от фурната, се напръсква леко с малко вода, покрива се с хавлиена кърпа, за да се задуши. След 3-4 минути може да се извади от формата.

Подобни рецепти