Кейк с кафе и портокал
Кексове и мъфини

Необходими продукти:

225 г самонабухващо* брашно „ Кекс“
225 г слънчогледово олио
225 г кафява захар
4 яйца
1 ч.л. бакплувер*
5 с.л./ равни/ нес кафе
2 с.л. гореща вода

За крема:
6 жълтъка
3 портокала /сок/
100 г захар
25 г краве масло
3 с.л.царевично нишесте

½ капсула есенция с цитрусов аромат/портокал, лимон/

За украса:
1 бр. портокал

*рецептата изисква по-голямо количество набухвател.

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата, захарта и олиото.
2. Добавяте разтвореното в горещата вода кафе.
3. Добавете брашно „ Кекс“, смесено с бакплувера.
4. Изсипете сместа в подходяща намаслена правоъгълна форма за кекс (например 28 х 11 см) и печете в предварително загрята фурна на 180 ˚ С/ без вентилатор/ или 160 ˚ С/ с вентилатор/ за 50-60 минути.
5. За глазурата отделете жълтъците, към тях добавете захарта и разбъркайте добре. След това добавете маслото, портокаловия сок с разтвореното в него нишесте. Варене на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато разбъркване. След като крема е готов, добавете есенцията.
6. В изстиналия кейк с помощта на дръжката на дървена лъжица направете напр. 12 дупки /или повече/. С пош напълнете дупките с крем. Оставете крем и за глазиране отгоре на кейка.

Може да украсите с парченца портокал* и шоколад.

*парченцата портокал може да потопите в гъст захарен сироп и да поръсите с кристална захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.01.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.