Хлебчета „подкова“ за Тодоровден
Хлябове

Необходими продукти:

1000 г брашно София Мел Класик, София Мел Екстра или София Мел Баница
200 мл бяло вино
400 г вода
20 г захар
суха мая за 1 кг брашно /10 или 14 г според избраната марка/
40 г слънчогледово олио
20 г сол
5 г розмарин /сух/
3 г чесън на прах
70 г нарязани орехи
маково семе
сусамово семе

Начин на приготвяне:

Загрейте хубаво олиото и към него прибавете ромарина и чесъна. Разбъркайте добре.
Запечете орехите на сух тиган.
Замесете тесто от брашното, солта, захарта, маята, виното, ароматното олио , орехите и водата.
Оставете да втаса на топло за около час.
След това разделяме на топки по около 150-155 г/ 11 бр се получават от тази доза/, които отново оставяме да отпочинат за 10-15 минути.
Топките разточваме на питки с дебелина 5-6 мм. От едната страна правим нарези с нож. Навиваме на руло и когато стигнем до нарязания край намазваме рулото с вода , поръсваме със семена и до завиваме.
Огъваме като подкова.
Втасват отново /покрийте с фолио, за да не засъхва повърхността/ докато удвоят обема си-около 30-40 мин.
Преди печене напръскайте подковите с вода, украсете с детелинка от тесто.
Пече се в предварително нагрята на 220 ˚С фурна за около 5 минути , след което температурата се намалява до 180 ˚С и се пече още 25 минути.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

19.03.2024

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.