Козуначени гевречета


Други сладки печива

Необходими продукти:

700 грама брашно за козунак София Мел
200 милилитра прясно мляко, топло
20 грама прясна мая за хляб
120 грама захар
10 грама лимонова кора, настъргана
60 грама краве масло, разтопено
2 яйца
щипка сол

за намазване:
1 белтък
10 милилитра олио
захар на бучки за декорация*

6 яйца, боядисани предварително с безвредна боя за яйца

*Може да поръсите с филирани бадеми или с кристалчета захар.

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в дълбока купа, добевете маслото, прясната мая за хляб, лимоновата кора, солта и яйцата. Накрая прибавете брашното за козунак.
Замесете меко тесто. Разделете тестото на шест равни по големина топки.
Всяка топка разделете на две половинки и разтеглете на фитили.
Увийте два по два фитилите на плитка.
Съединете двата края на плитката, застъпете ги.
В средата сложете по едно боядисано яйце.
Повторете процедурата и за останалите гевречета.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
Покрийте тавата с хавлиена кърпа и ги оставете за 20 минути да отлежат и да втасат съвсем леко. Не ги чакайте да увеличават обема си два пъти.
Намажете ги с разбит белтък с олио (олиото се слага, за да станат лъскави).
Ако искате да станат по-жълти, използвайте жълтък, вместо белтък.  
Поръсете ги със захар на бучки (среща се като декоративна захар).
Печете на 180 градуса за 35-40 минути.
Извадете ги от фурната и ги поднесете още топли.
Приятен апетит!
 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

30.04.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.