Печени пирожки с картофена плънка
Дребни соленки

Необходими продукти:

160 мл хладка вода
2 ч.л. суха мая
1 с.л. захар
400 г брашно София Мел Баница
1 ч.л. сол
120 г твърдо масло, нарязано но кубчета
1 яйце за намазване

За плънката:
500 гр варени картофи, намачкани
2 средни глави лук, нарязан и запържен в 3 супени лъжици слънчогледово олио до зачервяване
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

За плънката:
Смачкайте варените картофи с вилица и прибавете запържения лук. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.

За тестото:
В малка купа разбъркайте маята и захарта във водата. Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути, докато маята се активира.
В голяма купа смесете брашното със солта и прибавете маслото. Намачкайте с пръсти, докато получите смес наподобяваща трохи. Прибавете водата с маята и омесете меко тесто.
Поставете оформеното на топка тестото в чиста купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го за 30 минути, докато се отпусне. След това го разделете на 24 части по 30 грама всяка и оформете хубави топчета. Покрийте тестото за 10-15 минути.
Разточете всяко топче в кръг и поставете по една чаена лъжичка с връх от плънката по средата. Оформете пирожките, като прищепете двата края на тестото и поставите ръба отдолу върху тава постлана с хартия за печене. Покрийте отново пирожките и ги оставете да втасат за 30 минути.
Намажете тестото с разбитото яйце по повърхността и поставете тавата във фурната на 180°С. Печете за 30 минути, докато пирожките станат златисто-кафяви.



Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

08.03.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.