Плачещ кекс
Кексове и мъфини

Необходими продукти:

За блата:
300 г брашно София Мел Екстра
4 яйца
270 г захар
150 мл прясно мляко
1 с. л. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
3 с. л. какао

За заливане:
500 мл. прясно мляко

За сметановия слой:
500 мл течна сладкарска сметана

За шоколадовата заливка:
250 мл прясно мляко
100 г захар
2 с. л. какао
1 с. л. нишесте
80 г млечен или черен шоколад

Начин на приготвяне:

В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта. Добавят се прясното мляко и олиото. В друг съд се смесват сухите съставки – пресятото брашно, какаото, бакпулвера и ванилията.
Постепенно сухите съставки се добавят към яйчената смес при непрекъснато бъркане до получаване на хомогенна смес.
Тестото се излива в намазнена тава и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-40 минути.
След като блатът е изпечен и още горещ, се набожда с клечка за зъби и се залива с 500 мл прясно мляко на стайна температура. Оставя се напълно да се охлади.

През това време се приготвя шоколадовата заливка. В касерола се загрява млякото и захарта. Добавят се шоколадът на парченца, какаото и нишестето. Вари се до сгъстяване. Заливката също се охлажда.

Сметаната се разбива с миксер до сгъстяването ѝ.

След като блатът е напълно охладен, сметаната се разпределя равномерно върху него и след това се залива с шоколадовата заливка.

Кексът се оставя да престои в хладилник за 3 часа.
Може да се сервира със сезонни плодове или ядки.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

08.05.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.