Обреден хляб за Никулден
Хлябове

Необходими продукти:

250 мл. топла вода
2 с. л. олио
3 с. л. заквасена сметана
1 яйце
1 пакет суха мая
1 ч. л. сол
2 кубчета кафява захар
600 г брашно типово

 

За плънката:
70 г сирене
3 с. л. извара
1 ч. л. риган
маслини без костилка
жълтък за намазване
сусам и маково семе

Начин на приготвяне:

Маята се активира като се разбърква в топлата вода с две кубчета кафява захар. Разбърква се и оставя да шупне за 10-15 минути. Сипва се в средата на брашното, добавя се олио, заквасена сметана, сол и замесваме средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си. Отделя се топче 1/3 от тестото, за средата. Останалата част се разточва на правоъгълна кора.
В купа смесваме натрошено сирене, извара и риган. Разбърква се добре и се намазва разточената кора, а после се навива на руло. С нож се реже на кръгчета по 2 см. и се нареждат в тава върху хартия за печене.От малкото тесто се оформя плоска питка в средата.С пръсти се притискат кръгчета нарязани маслини. Оставя се да втаса отново за 20 минути.
През това време от малко бяло брашно и вода се замесва тесто за декорацията. Разточва се и с нож се изрязва котва - символът на морето. Питката се намазва с разбит жълтък с 1 супена лъжица олио. Залепва се в средата котвата и се поръсва със сусам и маково семе. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути, като към края се покрива с фолио за да се запази златистия цвят.

Рецептата е предоставена от Виолета Матева (Печени предизвикателства – Декември 2017)

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

07.01.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.